Leertuin Keierberg

Joëlle Hipken


Tuinieren is voor mij een aangename manier om lekker, gezond en goedkoop te eten: divers en kraakvers! Met permatuinieren verkrijg je blijkbaar planten die nog rijker zijn aan voedingsstoffen dan bio. Dit komt, omdat je het bodemleven en de biodiversiteit verrijkt. En het is veel minder arbeidsintensief en bovendien productiever dan de klassieke moestuinmethoden. Geweldig toch?


Regelmatig buiten ermee bezig zijn, omgeven door al dat moois, doet me enorm deugd! Veel meer dan naar de winkel te moeten gaan. Bovendien worden al deze groenten, vruchten, kruiden, noten, bloemen en eitjes uit mijn tuin niet verpakt en vervoerd: duurzamer en milieuvriendelijker kan het niet.


Toen ik een 15-tal jaren geleden voor het eerste over permacultuur hoorde, voelde dat als thuiskomen. De waarden die ik van thuis uit meegekregen had en waardoor ik mij meestal een buitenbeentje voelde, kregen een waardevolle plek.


Ecologie en gezondheid zijn voor mij de 2 pijlers waar ik mij in dit leven het actiefst voor wil inzetten.


Ik heb thuis sinds 10 jaar een permacultuurmoestuin, nadat ik jaren gesukkeld heb met andere methoden. Permatuinieren werkt echt!


In 2019 vroeg Aloïs of ik erover een workshop, en daarna een jaarcursus, wilde geven in zijn leertuin. Het blijkt dat voor mij de tijd rijp is om mijn kennis en ervaringen hierover met anderen op grotere schaal te delen dan met vrienden en familie. Dat doe ik met heel veel plezier! Onder de vorm van cursussen, workshops, lezingen,  tuinconsults en -ontwerpen.


Hiermee draag ik mijn steentje bij aan het toepassen van de 3 ethische permacultuur principes:

 1. Zorg voor de aarde: hoe meer mensen de kennis en motivatie krijgen om aan permatuinieren te doen, hoe meer stukjes grond de nodige zorg zullen krijgen en de ecosystemen en het milieu geleidelijk kunnen herstellen.
 2. Zorg voor de mensen: mensen moeten toegang hebben tot wat nodig is voor hun voortbestaan. Gezonde voeding is daar een belangrijk, dagelijks onderdeel van.
 3. Deel de overvloed: de passie, de ervaringen en opgedane kennis (gevolgde workshops, (jaar)cursussen, gelezen boeken, research, enz) die ik, sinds mijn kinderjaren in mijn ouderlijke (moes)tuin tot nu, van het leven kreeg, kan ik nu met anderen delen. 


Aan het leren over natuurlijk tuinieren komt trouwens geen einde: ik blijf elke dag bijleren :-)!


Mijn achtergrond:

 • Mijn kinderjaren in de ouderlijke (bio moes)tuin en het naastgelegen bos
 • Ecologie en gezondheid: drijven me sinds jongs af aan
 • 10 jaar ervaring als perma moestuinierster
 • Werkte ongeveer 4 jaar als verantwoordelijke voor de Zadenbib in de bibliotheek van Denderleeuw
 •  mijn inspiratiebronnen:
  • Jaaropleiding Plukrijp 2013-’1 4
  • Yggdrasill / Frank Anrijs 2014-'15
  • De Warme Meente
  • Het Voedselbos van Nokere - Bert Dhondt
  • Eetbare zwammen kweken - Bert Dhondt en Wim Keersmaekers (Key of Life)

  • PDC++ jaarcursus Aardebloesem 2020-'21 - Sandra Vermeiren
  • Eetbare wilde planten - Philippe Gerard, Kruidenwijzer 2021 - Geert Verhelst – Lieve Galle
  • Veel zelfstudie: boeken en research, vallen en opstaan doorheen grillige seizoenen.


Wat anderen over Joëlle zeggen:


"Joëlle is een heel gedreven en rustige kracht die je op een zachte manier wegwijs maakt in de plantenwereld. Ze is top!"

Birgit Berlanger, 2021, zaakvoerdster van Plukveld Zonnebloem in Tielt-Winge: www.plukveldzonnebloem.eu


De Leertuin


Waar wij in de Leertuin heel blij van worden is met geïnteresseerden onze kennis en persoonlijke ervaringen te delen. En ook lachen en genieten van contact en uitwisseling op de mooie en gezellige site van de Keierberg.


Wat deelnemers vertellen over de jaarcursus permatuinieren:


"Ik vind het superfijn dat de cursus praktijkgericht is. Voor mij persoonlijk is het belangrijk dat ik met al mijn zintuigen kan leren.😉 horen, zien, proeven, voelen, ...

Het is fijn dat we ook heel veel informatie via mail krijgen doorgestuurd. Op die manier kan ik dingen nog eens nalezen of eens iets opzoeken.

Enkel met die info zou het voor mij niet werken. Ik heb veel aan de praktijklessen. Jouw passie en ervaring zorgen voor boeiende lessen.

Ik experimenteer graag, door ervaring zal ik leren ...  Hartelijk dank voor het delen van zoveel kennis en wijsheid, lieve Joelle. Wat ben jij een straffe dame! Ik kan nog zoveel van jou leren."

Saskia, 2021


"Joëlle leert ons niet alleen tuinieren, ze leert ons ook wat gezond voor ons is. Dit zijn voordelen op lange termijn. Samen in de tuin werken is ook fun, de cursus is goed voor lichaam en geest.

De manier van werken vind ik heel goed: iedereen kan zien hoe je bv prei plant om daarna zelf (al dan niet) aan de slag te gaan.

Daarna toont ze op een ander bed hoe je het best organisatorisch werkt: eerst overal gaatjes maken en dus in serie werken. Voor Joëlle vanzelfsprekend, voor een leek als ik zijn die details openbarend en dus broodnodig."

Annemie Buyse, 2020


"Men voelt dat Joelle deze cursus met veel motivatie en liefde doet. De theorie wordt met goede dia's uitgelegd, in klare en duidelijke taal.
De praktijk gedurende de lock down : videos, foto's, antwoord op vragen: zeer goed, ik voelde mij goed omringd, alsof er geen lock down was. Online alternatieven = KNAP GEDAAN.

Na de lock down: duidelijke taal, goed beantwoorden van vragen, ons vragen stellen = zeer goed, doet ons nadenken, ons sterk aanmoedigen om oefeningen te doen, zeer goed, anders doen we het niet. Praktisch tonen hoe het te doen = zeer goed, vb hoe mulch snijden? Hoe de zaden van brandnetel verzamelen ? ...

Ik raad deze jaarcursus zeker aan."

Therese Hertoghe, arts, 2020

Aloïs Stylemans


Op mijn 6 jaar was mijn droom om boer te worden en ik bracht tot 14 jaar alle vakanties (groot en klein)
op de boerderij van mijn oom door.


Op mijn 6 jaar had ik al mijn eigen tuintje.


Kort nadat ik in Asse gebouwd had zijn de eerste dieren gekomen : dwerggeitjes, schapen, grote geiten, pony's, politiepaard, koeien, varkens, damherten en ook veel kleinere dieren.


De passie om groenten te kweken zonder gif heb ik geërfd van mijn buurman en later van VELT.


Nog een grote passie (helaas wat weinig tijd) is stekken en enten.